Paella på mitt vis

4 personer

Kyckling ben 8 st

Chorizo skivas  7-8 mm

1 gul lök

Vitlök   3 klyftor

1 Chile röd

Paprikapulver rökt

Olivolja

Saffran

Vittvin  ca 2 dl

Vatten 4 dl

Paellaris ca 2 dl till 4 personer

Räkor hela

Räkor skalade

Paprika grillad

Persilja

Musslor (gärna halvor)

Citron klyftor

Gör så här

Blanda kycklingbenen med olivolja. Salta och peppra. Bryn kycklingbenen i olivolja.

Tillsätt chorizon och låt steka med någon minut. Tillsätt lök, vitlök och chili. Vänd runt och stek några minuter. Krydda med rökt paprikapulver, saffran. Häll på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt koka 20 minuter.

Strö riset i grytan. Lägg på ett lock lite på glänt så att ångan kan koka bort. Alternativt klipp ut en rundel av smörpapper och lägg på som lock. Låt koka ca 10 minuter.

Garnera med grillad paprika, hackad persilja och citronklyftor. Bjud gärna med bröd till.

 Risotto  2 personer

2 dl Arborio ris

1 st schalottenlök 

1 klyfta Vitlök

 En skiva Röd paprika

 20-25 gr Carl Johan svamp

 1 dl Jungfruolivolja

 1-2 dl Vitt vin

 7 dl Grönsaks eller Hönsbuljong

 2 dl Riven parmesanost

 200 gr Räkor



Skala och finhacka löken, paprika och svampen, fräs tillsammans utan att de tar färg i olivoljan.

 Häll i riset och öka värmen, rör och blanda väl, Riset rostas i ett par minuter.

 Häll i vinet och låt vinet ångas bort.

 Häll på den varma buljongen ca 2,5 dl och låt riset absorbera buljongen, rör sakta och tillsätt resten av buljongen och sänk värmen.

 Riset är klart efter ca 20 minuter, se till att risotton är lite lös, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.

Serveras med räkor




Dovhjortsbiffar med kantareller och grönpeppar

500 gr Viltfärs (Dovhjort)

1 st ägg, 0,5 dl Majsmjöl,  1 dl Grädde
1 msk Lökpulver,  1 tsk Vitpeppar 1 tsk Salt 2 st Schalottenlök 2 st Vitlök klyfta

1 st Äpple,  200 gr Kantareller,  2 dl Grädde

2 dl Mjölk, 2 msk Viltfond/oxfond

2 krm Salt, 2 tsk Grönpeppar,

0,5 msk Vinäger 


Gör sä här

Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar och salt. Blanda i färsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer istället för slev. Blanda inte smeten för länge. Addrera lök, vitlök, äpple, kantareller och grönpeppar i pannan, låt det steka några minuter. Häll på grädde och mjölken och låt det koka ihop.


Jans Kantarellsås

1 liter färska kantareller

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

1½ msk svampfond

salt och peppar

Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och

 

Jans Älgfärsbiffar, 4 port

 500 g älgfärs

1 ägg

1 tsk salt

nymalen peppar

1 gul lök

3 enbär

2 dl vispgrädde

0,5 dl ströbröd

Rapsolja och smör till stekning


Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten

ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.