Skala och riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4-5 min på varje sida. Tillsätt mer smör om pannan blir torr. Servera och garnera med smetana, löjrom och finhackad rödlök. Dra över lite nymalen svartpeppar, färsk dill och pressa över citron. Servera och njut!
1000 g fast potatis, 1-2 tsk salt, svartpeppar efter smak. Smör och olivolja till stekning.
Tillbehör 2 dl smetana, 1 finhackad rödlök, 150-200 g Regnbågslaxrom
Färsk dill, citronklyftor Nymalen svartpeppar
Gör sä här
Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar och salt. Blanda i färsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer istället för slev. Blanda inte smeten för länge. Addrera lök, vitlök, äpple, kantareller och grönpeppar i pannan, låt det steka några minuter. Häll på grädde och mjölken och låt det koka ihop.
500 gr Viltfärs (Dovhjort)
1 st ägg, 0,5 dl Majsmjöl, 1 dl Grädde
1 msk Lökpulver, 1 tsk Vitpeppar 1 tsk Salt 2 st Schalottenlök 2 st Vitlök klyfta
1 st Äpple, 200 gr Kantareller, 2 dl Grädde
2 dl Mjölk, 2 msk Viltfond/oxfond
2 krm Salt, 2 tsk Grönpeppar,
0,5 msk Vinäger
FJÄLLFISK a la Lars
Ingredienser för fyra personer
4 portionsfiskar 2-3 hg ex röding
2 msk smör1-2 gula lökar 3 dl grädde
1 tsk fransk senap Saften av 1 citron
Hackad persilja Salt och peppar
2 dl trattkantareller, smör att steka i.
Hacka löken fint och bryn den i smöret Lögg löken i botten i en ugnsform och fisken ovanpå.Lägg senap i en bunke och vispa i grädden med 1 tsk salt och ca 1/4 tsk nymalen peppar.Pressa citronen i grädden och häll allt tillsammans över fiskarna. Skjuts in i ugnen! Max 30 min på 200gr. Knaperstek trattkantarellerna i smör under tiden, ös fisken då och då med grädden.När fisken är färdig, strö persilja över och servera med pressad potatis och de knaperstekta kantarellerna, och lite god finstrimlad grönsallad.
Fiskgratäng med Duchesspotatis
Fiskgratäng1,2 kg färdigrensad fisk (150 gr per person) 200 gr smör 1 flaska vitt vin 6 Schalottenlökar 200 gr Champinjoner 10 dl vispgrädde 1 fiskbuljongtärning 4 lagerblad Några vitpepparkorn1 purjolök 100 gr räkor 1 knippe dill
Duchesspotatis för 8 personer
2 kg mjölig potatis 6 äggulor 1 dl rapsolja 100 gr smör Salt och vitpeppar Muskot
Gör så här Koka potatis. När den är färdig, pressas den.Ha i smör, olja, salt och vitpeppar.Blanda ihop allt till en härlig smet.Ha i äggulor i smeten, samt lite muskotnöt.OBS! Muskotnöten ska inte märkas, bara finnas.Rör om allt, låt det varma moset svalna av.Efter avsvalning, ej kall ska det vispas,innan överflyttning till spritspåse, som fylls.Fyll kanterna på fatet med en ram.När allt är klart väntar vi på fisken,som ska ligga i mitten med sin sås.
Gör så här
Dela fiskfiléerna i portionsbitar.Hacka scharlottenlök och lägg i botten på en smörad ugnsform. Lägg i fiskarna. Häll därefter över fiskbuljong i formen med fisk.Innan fisken sätts in i ugnen, lägg över ett bakplåtspapper.Fisken är klar när tempen är ca 50 grader.När fisken är klar lägg upp den på en handduk för att låta rinna av. Därefter är fisken klar att läggas på duchessfatet Fonden ska blandas tillsammans med vin,vatten, lagerblad och vitpepparkorn, för att skapa en god vitvinssås.Koka ihop under ca 20 minuter,tills såsen kokas samman, häll i hälften av grädden och sjud vidare. Resten av grädden vispasoch rörs ner i såsen på slutet.Hacka purjolök och champingjoneroch stek i panna tills de fått färg.Lägg sedan del av blandningen på bottenpå duchessfatet, häll över lite såslägg i fisken ovanpå. Avsluta med mer sås och toppa med räkor.
Ceviche med avokado och mango
Ingredienser 8 portioner
2 mogen mango (à ca 350 g)4 avokador 2 chilipeppar 2 vitlöksklyfta 80 gr.räkor 2 msk matolja 3 lime (1 1/2 lime motsvarar 3 msk limesaft) salt nymalen svartpeppar 1 kruka koriander (till garnering)Gör så här Skala och skär mango och avokado i små tärningar. Dela kärna ur och hacka chilin fint. Skala och riv vitlöken. Skala räkorna.Blanda mango, avokado, chili, vitlök, räkor, olja och limesaft. Smaka av med salt och peppar.Fördela cevichen på tallrikar eller i skålar. Garnera med korianderblad.
2 dl Arborio ris
1 st schalottenlök
1 klyfta Vitlök
En skiva Röd paprika
20-25 gr Carl Johan svamp
1 dl Jungfruolivolja
1-2 dl Vitt vin
7 dl Grönsaks eller Hönsbuljong
2 dl Riven parmesanost
200 gr Räkor
Skala och finhacka löken, paprika och svampen, fräs tillsammans utan att de tar färg i olivoljan.
Häll i riset och öka värmen, rör och blanda väl, Riset rostas i ett par minuter.
Häll i vinet och låt vinet ångas bort.
Häll på den varma buljongen ca 2,5 dl och låt riset absorbera buljongen, rör sakta och tillsätt resten av buljongen och sänk värmen.
Riset är klart efter ca 20 minuter, se till att risotton är lite lös, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.
Serveras med räkor
Mustig Krämig fläskfilégryta
En trevlig helgmiddag med familjen eller en ruggig vardagskväll, en krämig fläskfilégryta är alltid ett säkert kort! Värmande, mustigt och gräddigt
8 -10 personer
1350 gr fläskfilé
6 st Kabanosser eller annan valfri korv
3 st röda paprikor
Vitlöksklyftor efter behag
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons
3 dl svarta oliver
7- dl grädde
Salt peppar
Maisenamjöl att reda av med.
Gör så här
Skär fläskfilén och korven i centermeta skivor
Strimla paprikan
Bryn fläskfilén
Lägg allt i en gryta låt putttra i svag värme,
Häll på grädde, smaka av
Biff strganoff
1500 g ryggbiff
2 stora gila lökar
2 klftor vitlök
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 msk dijonsenap
2 dl vitt vin
4 dl kalvbuljong
2 dl vispgrädde
4 dl créme fraiche
Rapsolja, salt,peppar
Skär köttet i strimlor och stek, tillsätt lök
och övriga tillbehör i edn gryta och koka i några minuter serveras med ris.
Jans Älgfärsbiffar, 4 port
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten
ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
Dubbelmarinerad oxfilé ( 4port )
500g oxfilé
Marinad 1:
2 msk soya
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2:
1/2dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
Gör så här:
Lägg i filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.
Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
köttermometer och stek tills termometern visar
65 grader ( gäller både ox- & fläskfilé).
Vänd filén en gång under stektiden.
marinad 2.
Ställ kallt.
Marinera filén i ca 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska
inte torkas av.
Lycka till!
4 personer
Kyckling ben 8 st
Chorizo skivas 7-8 mm
1 gul lök
Vitlök 3 klyftor
1 Chile röd
Paprikapulver rökt
Olivolja
Saffran
Vittvin ca 2 dl
Vatten 4 dl
Paellaris ca 2 dl till 4 personer
Räkor hela
Räkor skalade
Paprika grillad
Persilja
Musslor (gärna halvor)
Citron klyftor
Blanda kycklingbenen med olivolja. Salta och peppra. Bryn kycklingbenen i olivolja.
Tillsätt chorizon och låt steka med någon minut. Tillsätt lök, vitlök och chili. Vänd runt och stek några minuter. Krydda med rökt paprikapulver, saffran. Häll på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt koka 20 minuter.
Strö riset i grytan. Lägg på ett lock lite på glänt så att ångan kan koka bort. Alternativt klipp ut en rundel av smörpapper och lägg på som lock. Låt koka ca 10 minuter.
Garnera med grillad paprika, hackad persilja och citronklyftor. Bjud gärna med bröd till.
2 dl Arborio ris
1 st schalottenlök
1 klyfta Vitlök
En skiva Röd paprika
20-25 gr Carl Johan svamp
1 dl Jungfruolivolja
1-2 dl Vitt vin
7 dl Grönsaks eller Hönsbuljong
2 dl Riven parmesanost
200 gr Räkor
Skala och finhacka löken, paprika och svampen, fräs tillsammans utan att de tar färg i olivoljan.
Häll i riset och öka värmen, rör och blanda väl, Riset rostas i ett par minuter.
Häll i vinet och låt vinet ångas bort.
Häll på den varma buljongen ca 2,5 dl och låt riset absorbera buljongen, rör sakta och tillsätt resten av buljongen och sänk värmen.
Riset är klart efter ca 20 minuter, se till att risotton är lite lös, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.
Serveras med räkor
500 gr Viltfärs (Dovhjort)
1 st ägg, 0,5 dl Majsmjöl, 1 dl Grädde
1 msk Lökpulver, 1 tsk Vitpeppar 1 tsk Salt 2 st Schalottenlök 2 st Vitlök klyfta
1 st Äpple, 200 gr Kantareller, 2 dl Grädde
2 dl Mjölk, 2 msk Viltfond/oxfond
2 krm Salt, 2 tsk Grönpeppar,
0,5 msk Vinäger
Gör sä här
Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar och salt. Blanda i färsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer istället för slev. Blanda inte smeten för länge. Addrera lök, vitlök, äpple, kantareller och grönpeppar i pannan, låt det steka några minuter. Häll på grädde och mjölken och låt det koka ihop.
Jans Kantarellsås
1 liter färska kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1½ msk svampfond
salt och peppar
Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och
Jans Älgfärsbiffar, 4 port
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten
ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna