Lyxiga rårakor med Regnbågslaxrom & smetana.

Skala och riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4-5 min på varje sida. Tillsätt mer smör om pannan blir torr. Servera  och garnera med smetana, löjrom och finhackad rödlök. Dra över lite nymalen svartpeppar, färsk dill och pressa över citron. Servera och njut!

1000 g fast potatis, 1-2 tsk salt, svartpeppar efter smak. Smör och olivolja till stekning.

Tillbehör 2 dl smetana, 1 finhackad rödlök, 150-200 g Regnbågslaxrom

Färsk dill, citronklyftor Nymalen svartpeppar

Krämig Penne Pasta med Vodka

8-10 personer
800- 1 kg Pasta
320gr tärnad Pancetta
1 st röd lök
4 st vitlöksklyftor
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen   ( 11 min )
½-1 tsk Chiliflakes
8 msk tomatpuré
Fräs  Pancetta, lök, vitlök, chiliflakes, tomatpuré i en skvätt olja.
Blanda i grädde och mjölk lite senap,
1 dl.vodka  med lite majsstärkelse
4 dl grädde, 3 dl mjölk
Smaka av med salt, peppar 2 msk senap
1 dl vodka. Blanda ner pastan,  Serveras med riven permesan och hackad persilja

Gör sä här

Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar och salt. Blanda i färsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer istället för slev. Blanda inte smeten för länge. Addrera lök, vitlök, äpple, kantareller och grönpeppar i pannan, låt det steka några minuter. Häll på grädde och mjölken och låt det koka ihop.


Dovhjortsbiffar med kantareller och grönpeppar

500 gr Viltfärs (Dovhjort)

1 st ägg, 0,5 dl Majsmjöl,  1 dl Grädde
1 msk Lökpulver,  1 tsk Vitpeppar 1 tsk Salt 2 st Schalottenlök 2 st Vitlök klyfta

1 st Äpple,  200 gr Kantareller,  2 dl Grädde

2 dl Mjölk, 2 msk Viltfond/oxfond

2 krm Salt, 2 tsk Grönpeppar,

0,5 msk Vinäger 


 FJÄLLFISK a la Lars
Ingredienser för fyra personer
4 portionsfiskar 2-3 hg ex röding
2 msk smör1-2 gula lökar 3 dl grädde
1 tsk fransk senap Saften av 1 citron
Hackad persilja Salt och peppar
2 dl trattkantareller, smör att steka i.
Hacka löken fint och bryn den i smöret Lögg löken i botten i en ugnsform  och fisken ovanpå.Lägg senap i en bunke och vispa i grädden med 1 tsk salt och ca 1/4 tsk nymalen peppar.Pressa citronen i grädden och häll allt tillsammans över fiskarna. Skjuts in i ugnen! Max 30 min på 200gr. Knaperstek trattkantarellerna i smör under tiden,  ös fisken då och då med grädden.När fisken är färdig, strö persilja över och servera med pressad potatis och de knaperstekta kantarellerna, och lite god finstrimlad grönsallad.

Fiskgratäng med Duchesspotatis

Fiskgratäng1,2 kg färdigrensad fisk (150 gr per person) 200 gr smör 1 flaska vitt vin                           6 Schalottenlökar  200 gr Champinjoner                10 dl vispgrädde  1 fiskbuljongtärning                       4 lagerblad Några vitpepparkorn1 purjolök         100 gr räkor 1 knippe dill 

Duchesspotatis för 8 personer

2 kg mjölig potatis 6 äggulor  1 dl rapsolja            100 gr smör Salt och vitpeppar Muskot

Gör så här Koka potatis. När den är färdig, pressas den.Ha i smör, olja, salt och vitpeppar.Blanda ihop allt till en härlig smet.Ha i äggulor i smeten, samt lite muskotnöt.OBS! Muskotnöten ska inte märkas, bara finnas.Rör om allt, låt det varma moset svalna av.Efter avsvalning, ej kall ska det vispas,innan överflyttning till spritspåse, som fylls.Fyll kanterna på fatet med en ram.När allt är klart väntar vi på fisken,som ska ligga i mitten med sin sås.

Gör så här

Dela fiskfiléerna i portionsbitar.Hacka scharlottenlök och lägg i botten på en smörad ugnsform. Lägg i fiskarna. Häll därefter över fiskbuljong i formen med fisk.Innan fisken sätts in i ugnen, lägg över ett bakplåtspapper.Fisken är klar när tempen är ca 50 grader.När fisken är klar lägg upp den på en handduk för att låta rinna av. Därefter är fisken klar att läggas på duchessfatet Fonden ska blandas tillsammans med vin,vatten, lagerblad och vitpepparkorn, för att skapa en god vitvinssås.Koka  ihop under ca 20 minuter,tills såsen kokas samman, häll i hälften av grädden och sjud vidare. Resten av grädden vispasoch rörs ner i såsen på slutet.Hacka purjolök och champingjoneroch stek i panna tills de fått färg.Lägg sedan del av blandningen på bottenpå duchessfatet, häll över lite såslägg i fisken ovanpå. Avsluta med mer sås och toppa med räkor.

Ceviche med avokado och mango

Ingredienser 8 portioner

2 mogen mango (à ca 350 g)4 avokador                   2 chilipeppar 2 vitlöksklyfta 80 gr.räkor                    2 msk matolja 3 lime (1 1/2 lime motsvarar 3 msk limesaft) salt nymalen svartpeppar 1 kruka koriander (till garnering)Gör så här Skala och skär mango och avokado i små tärningar. Dela kärna ur och hacka chilin fint. Skala och riv vitlöken. Skala räkorna.Blanda mango, avokado, chili, vitlök, räkor, olja och limesaft. Smaka av med salt och peppar.Fördela cevichen på tallrikar eller i skålar. Garnera med korianderblad.

 Risotto  2 personer

2 dl Arborio ris

1 st schalottenlök 

1 klyfta Vitlök

 En skiva Röd paprika

 20-25 gr Carl Johan svamp

 1 dl Jungfruolivolja

 1-2 dl Vitt vin

 7 dl Grönsaks eller Hönsbuljong

 2 dl Riven parmesanost

 200 gr Räkor



Skala och finhacka löken, paprika och svampen, fräs tillsammans utan att de tar färg i olivoljan.

 Häll i riset och öka värmen, rör och blanda väl, Riset rostas i ett par minuter.

 Häll i vinet och låt vinet ångas bort.

 Häll på den varma buljongen ca 2,5 dl och låt riset absorbera buljongen, rör sakta och tillsätt resten av buljongen och sänk värmen.

 Riset är klart efter ca 20 minuter, se till att risotton är lite lös, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.

Serveras med räkor




Mustig Krämig fläskfilégryta

En trevlig helgmiddag med familjen eller en ruggig vardagskväll, en krämig fläskfilégryta är alltid ett säkert kort! Värmande, mustigt och gräddigt

 

8 -10 personer

1350 gr fläskfilé

6 st Kabanosser eller annan valfri korv

3 st röda paprikor

Vitlöksklyftor efter behag

1 liten burk syltlök

1 liten burk cornichons

3 dl svarta oliver

7- dl grädde

Salt  peppar

Maisenamjöl att reda av med.

 

Gör så här

Skär fläskfilén och korven i centermeta skivor 

Strimla paprikan

Bryn fläskfilén

Lägg allt i en gryta  låt putttra i svag värme,

Häll på grädde, smaka av

Biff strganoff

1500 g ryggbiff

2 stora gila lökar

2 klftor vitlök

2 msk tomatpuré

2 msk paprikapulver

2 msk dijonsenap

2 dl vitt vin

4 dl kalvbuljong

2 dl vispgrädde

4 dl créme fraiche

Rapsolja, salt,peppar

 Skär köttet i strimlor och stek, tillsätt lök 

och övriga tillbehör i edn gryta och koka i några minuter serveras med ris.

Jans Älgfärsbiffar, 4 port

 500 g älgfärs

1 ägg

1 tsk salt

nymalen peppar

1 gul lök

3 enbär

2 dl vispgrädde

0,5 dl ströbröd

Rapsolja och smör till stekning


Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten

ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

 

Dubbelmarinerad oxfilé ( 4port )

500g oxfilé

Marinad 1:

2 msk soya

1 msk hoisinsås

1/2 tsk salt

2 msk olja

1 tsk socker

Marinad 2:

1/2dl vitvinsvinäger

1/2 dl vatten

2 dl olja

1 tsk salt

1/2 tsk väl stött svartpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 dl finhackad persilja

2 msk avrunnen kapris

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1.

Lägg i filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.

Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

  1. Sätt ugnen påp 175 grader.
  2. Lägg filén på galler i långpanna, stick in en

köttermometer och stek tills termometern visar

65 grader ( gäller både ox- & fläskfilé).

Vänd filén en gång under stektiden.

  1. Svep in filén i folie och låt den kallna.
  2. Blanda samman marinad 2.
  3. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över

marinad 2.

Ställ kallt.

Marinera filén i ca 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.

Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska

inte torkas av.

 

Lycka till!

Paella på mitt vis

4 personer

Kyckling ben 8 st

Chorizo skivas  7-8 mm

1 gul lök

Vitlök   3 klyftor

1 Chile röd

Paprikapulver rökt

Olivolja

Saffran

Vittvin  ca 2 dl

Vatten 4 dl

Paellaris ca 2 dl till 4 personer

Räkor hela

Räkor skalade

Paprika grillad

Persilja

Musslor (gärna halvor)

Citron klyftor

Gör så här

Blanda kycklingbenen med olivolja. Salta och peppra. Bryn kycklingbenen i olivolja.

Tillsätt chorizon och låt steka med någon minut. Tillsätt lök, vitlök och chili. Vänd runt och stek några minuter. Krydda med rökt paprikapulver, saffran. Häll på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt koka 20 minuter.

Strö riset i grytan. Lägg på ett lock lite på glänt så att ångan kan koka bort. Alternativt klipp ut en rundel av smörpapper och lägg på som lock. Låt koka ca 10 minuter.

Garnera med grillad paprika, hackad persilja och citronklyftor. Bjud gärna med bröd till.

 Risotto  2 personer

2 dl Arborio ris

1 st schalottenlök 

1 klyfta Vitlök

 En skiva Röd paprika

 20-25 gr Carl Johan svamp

 1 dl Jungfruolivolja

 1-2 dl Vitt vin

 7 dl Grönsaks eller Hönsbuljong

 2 dl Riven parmesanost

 200 gr Räkor



Skala och finhacka löken, paprika och svampen, fräs tillsammans utan att de tar färg i olivoljan.

 Häll i riset och öka värmen, rör och blanda väl, Riset rostas i ett par minuter.

 Häll i vinet och låt vinet ångas bort.

 Häll på den varma buljongen ca 2,5 dl och låt riset absorbera buljongen, rör sakta och tillsätt resten av buljongen och sänk värmen.

 Riset är klart efter ca 20 minuter, se till att risotton är lite lös, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.

Serveras med räkor




Dovhjortsbiffar med kantareller och grönpeppar

500 gr Viltfärs (Dovhjort)

1 st ägg, 0,5 dl Majsmjöl,  1 dl Grädde
1 msk Lökpulver,  1 tsk Vitpeppar 1 tsk Salt 2 st Schalottenlök 2 st Vitlök klyfta

1 st Äpple,  200 gr Kantareller,  2 dl Grädde

2 dl Mjölk, 2 msk Viltfond/oxfond

2 krm Salt, 2 tsk Grönpeppar,

0,5 msk Vinäger 


Gör sä här

Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar och salt. Blanda i färsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer istället för slev. Blanda inte smeten för länge. Addrera lök, vitlök, äpple, kantareller och grönpeppar i pannan, låt det steka några minuter. Häll på grädde och mjölken och låt det koka ihop.


Jans Kantarellsås

1 liter färska kantareller

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

1½ msk svampfond

salt och peppar

Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och

 

Jans Älgfärsbiffar, 4 port

 500 g älgfärs

1 ägg

1 tsk salt

nymalen peppar

1 gul lök

3 enbär

2 dl vispgrädde

0,5 dl ströbröd

Rapsolja och smör till stekning


Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten

ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.